Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Πολυσπόρια (μπουρμπουρέλια, πανσπερμία) της Κ.Γρηγορίου

Η σούπα αυτή, έχει τις ρίζες της πίσω στην Αρχαία Ελλάδα,όταν οι αρχαίοι έλληνες ήθελαν να ευχαριστήσουν τους θεούς για τη γονιμότητα της γης. Τα Πυανόψια ή Πυανέψια ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Απόλλωνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων, των πρώτων καρπών μετά τη συγκομιδή (πηγή wikipedia).
Αυτό το έθιμο έφτασε στις μέρες μας σαν μια θρησκευτική γιορτή των γεωργών. Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, οι γεωργοί πήγαιναν στην εκκλησιά του χωριού τους κάποια ποσότητα από τους καρπούς που προόριζαν για τη σπορά των χωραφιών τους για να ευλογηθούν. Μετά, ένα μικρό μέρος από τα όσπρια αυτά βράζανε όλα μαζί στην κατσαρόλα και αποτελούσαν το φαγητό εκείνης την ημέρας, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα την έσπερναν στα χωράφια τους
Συνταγή
Η ποσότητα είναι ανάλογη με τις μερίδες που θέλετε να βγάλετε.
Διάφορα όσπρια (φασόλια κάθε είδους, μαυρομάτικα (αυτά δεν θέλουν μούλιασμα), κόκκινα, μεσαία λευκά, γίγαντες, χάντρες, φακές, (κόκκινες κατά προτίμηση γιατί οι άλλες μαυρίζουν τον χυλό), ρεβίθια αποφλοιωμένα και με φλούδα, στάρι, καλαμπόκι κουκιά (προαιρετικά τα κουκιά, γιατί κάποιοι έχουν αλλεργία).
κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομένα)
ελαιόλαδο κατά βούληση
αλάτι 
χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ,ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΤΟ ΠΙΑΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΞΥΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ.
Καλαμπόκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο βρασμένο αλλά το ξεπλένουμε να μην έχει ζάχαρη.
Τα υπόλοιπα όσπρια, το πρωί που θα έχουν φουσκώσει,
τα βάζουμε σε ξεχωριστά κατσαρόλια το κάθε είδος γιατί έχει διαφορετική ώρα που θα είναι έτοιμα.
Τσιγαρίζουμε εν τω μεταξύ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να μελώσει και το αφήνουμε στην άκρη. (Προαιρετικό).
Προς το τέλος ενώνουμε τα όσπρια σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι τα αλατίζουμε και προσθέτουμε και μπόλικο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις ακόμα να χυλώσουν.
Η σούπα είναι έτοιμη.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Μπορείτε να σουρώσετε τα όσπρια χωρίς να έχετε βάλει το κρεμμύδι και το λάδι στην κατσαρόλα και να τα αφήσετε να κρυώσουν σερβίροντάς τα ως κρύα σαλάτα προσθέτοντας στο πιάτο λάδι και λεμόνι και το κρεμμύδι ωμό ξερό ή φρέσκο ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλετε.
Μια άλλη ιδέα είναι να τα σουρώσετε και να τα βάλετε για λίγο στον φούρνο σε γάστρα με λάδι, μπόλικη πάπρικα και δάφνη και το κρεμύδι, να ψηθούν προς το τέλος.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου