Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ του Διον. Βίτσου

Αφού, από τόσους φυσικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς που έχει η Ζάκυνθος, φτάσαμε ο EOT να προωθήσει διεθνώς -ύστερα από το 1981 φυσικά- ως σύμβολό της ένα λαθρεμπορικό τσιγαράδικο καράβι, που εξώκειλε σε μια απόμερη ακτή της, αναρωτιόμαστε μετά γιατί το νησί έχει γίνει πόλος έλξης τόσης εγκληματικότητας;
[Το πλοίο, ονόματι «Παναγιώτης», το 1980 μετέφερε λαθραία τσιγάρα από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο.
Η μηχανή του χάλασε και η μεγάλη κακοκαιρία το έστειλε στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου. Μετά από καιρό τα κύματα το έσπρωξαν πάνω στην παραλία.
Μέχρι το 1922 η παραλία ήταν πολύ μικρή και είχε το όνομα Σπιριλί και την ήξεραν μόνο κάποιοι κάτοικοι της περιοχής. Τότε από κατολισθήσεις η παραλία αυτή μεγάλωσε. Το σημερινό της μέγεθος το πήρε μετά το ναυάγιο του τσιγαράδικου, ύστερα από νέες κατολισθήσεις.
Οι επιβαίνοντες το πλοίο, ένας ιταλός συνοδός του φορτίου και τρεις έλληνες μηχανικοί που είχαν πάει δια θαλάσσης για να επισκευάσουν τη μηχανική βλάβη, αποβιβάστηκαν με πνευστή λέμβο και ενημέρωσαν το Σταθμό Χωροφυλακής Βολιμών για το συμβάν.
Οι ντόπιοι θυμούνται χιλιάδες κούτες τσιγάρων να επιπλέουν στο νερό! ]
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου