Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΜΑΡΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Η Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια ήταν δήμαρχος Κέρκυρας και δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1898 και ήταν εγγονή του Αντωνίου Καποδίστρια (1829-1906) καθώς και δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια(1783-1841), μικρότερου αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν παντρεμένη σε δεύτερο γάμο, με τον Σταμάτιο Δεσύλλα(αδελφό του Θόδωρου Δεσύλλα κεντρώου υπουργού), δήμαρχο Κέρκυρας (Δεσύλλα είναι οικογένεια καταγόμενη από την Πάργα της Ηπείρου που ήρθε στην Κέρκυρα μόλις το 1818), τον οποίο Σταμάτη η γυναίκα του Μαρία, αντικατέστησε στη δημαρχία στις 18 Απριλίου 1956 μετά το θάνατό του.
Η μητέρα της Ελένη, ήταν κόρη του τσιφλικά,αρχαιολόγου και πολιτικού της Αρτας Κωνσταντίνου Καραπάνου. Εδώ θα σταθούμε για να σημειώσουμε κάποια πράγματα για τον βίο και την πολιτεία του φαύλου αυτού ηπειρώτη πολιτικού! Πράγματι μεταπηδούσε από το ένα κόμμα στο άλλο,ενώ είχε κατηγορηθεί για εξαγορά ψηφοφόρων. Μάλιστα οι ντόπιοι έλεγαν ότι ''έφυγε ο σουλτάνος κι έμεινε ο Καραπάνος''.
Επανερχόμεθα στην Μαρία Δεσύλλα. Συγκεκριμένα στις αναπληρωματικές εκλογές που ακολούθησαν τον θάνατο του δημάρχου συζύγου της, εξελέγη με 5.365 ψήφους σε σύνολο 10.207. Στηρίχτηκε πολύ από τις γυναίκες και χτυπήθηκε πολύ από τους  ''εθνικόφρονες'' του Σπύρου Θεοτόκη. Στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μέχρι το 1959.Ηταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στην χώρα.
Ως απόγονος της οικογένειας, και επειδή ο προπάππος της ήταν ο μοναδικός από τα αδέρφια που είχε αποκτήσει παιδιά, είχε στην κατοχή της την εξοχική κατοικία της οικογένειας στην θέση Κουκουρίτσα.
Σε πρώτο γάμο είχε παντρευτεί τον Κορφιάτη διπλωμάτη
Λουδοβίκο Σκάρπα με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.
Το 1979 δώρισε το σπίτι στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου το οποίο να στεγάζει τα διασωθέντα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και προσωπογραφίες και έπιπλα εποχής που ανήκαν στην οικογένεια.
Η Μαρία Δεσύλλα ήταν επίσης και η Πρώτη Γυναίκα οδηγός αυτοκινήτου στην Κέρκυρα.
Πέθανε στην Κέρκυρα τον δεκαπενταύγουστο του 1980.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου