Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΕΛΕΝΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ Η ΗΡΩΙΔΑ


Σε μια ιστορική βιογραφία δεν μπορεί να υπεισέρχεται το συναίσθημα του γράφοντος! Όμως εδώ μιλάμε για μια συμπατριώτισσα ηρωίδα.
τα μετάλια της ηρωίδας


επιγραφή στο αγγλικό σχολείο

Ανακρίθηκε και βασανίστηκε επί 17 μέρες μέχρι να εκτελεστεί στις 15 Αυγούστου 1944.
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1909 από τον Μαρίνο και την Δανάη Βαλλιάνου. Στην συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στο Άσκοτ της Αγγλίας όπου παρέμεινε μέχρι το 1924, χρονιά κατά την οποία οι γονείς και οι δύο αδελφοί της επέστρεψαν στην Γαλλία και συγκεκριμένα στις Κάννες, ενώ η ίδια παρέμεινε οικότροφος στο παρθεναγωγείο St George's School in Ascot.
Το 1927 η Ελένη πήγε και αυτή οριστικά πλέον στις Κάννες.
Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής δραστηριοποιήθηκε έντονα στην Αντίσταση σε μια ομάδα με το όνομα La Veilleuse (αυτή που επαγρυπνά).
Συνελήφθη στις 28 Ιουλίου 1944 από κάτι αντίστοιχο με τα ''δικά μας'' τάγματα ασφαλείας και άρχισαν τα βασανιστήρια για να μαρτυρήσει. Συγχρόνως συνέλαβαν και τους γονείς της σαν μοχλό πίεσης στις ανακρίσεις.
Αργότερα η μητέρα Δανάη θα μιλήσει αναλυτικά για τα μαρτύρια της κόρης της με καυτά σίδερα σε ολόκληρο το γυμνό κορμί της...τα ουρλιαχτά της 35 χρονης γυναίκας που διαπερνούσαν το μυαλό όλων των φυλακισμένων.
Και όμως σε εκείνους τους βουβούς τοίχους άνθισε μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες της Αντίστασης! 
Η δική μας  Ελένη Βαλλιάνου
Η Γαλλίδα Helene Vagliano
Εξη εβδομάδες μετά τον μαρτυρικό θάνατό της, η σωρός της μεταφέρθηκε και ετάφη σε κρύπτη στην Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία των ελεύθερων πλέον Καννών, ενώ ακουγόταν το Ave Maria λόγω του δεκαπενταύγουστου της ημερομηνίας εκτέλεσης της και το Viens Douce Mort του Μπαχ , που ήταν το αγαπημένο κομμάτι της!
ο δρόμος στις Κάννες που φέρει το όνομά της

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου