Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ του Γιάννη Γαστεράτου (Κέρκυρα)

Για 3 μήνες θηλυκές Χελώνες Καρέττα έβγαιναν στις παραλίες της Κέρκυρας για να γεννήσουν. Αφού έμειναν θαμμένα τα αυγά μέσα στην άμμο για 2-2,5 περίπου μήνες ήδη από τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησαν να βγαίνουν τα πρώτα χελωνάκια και θα συνεχίσουν να βγαίνουν μέχρι και τον Οκτώβρη.
Η ευαίσθητη αυτή περίοδος συμπίπτει με την μέγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα στα ίδια σημεία. Γι'αυτό προσέχουμε πολύ με τις ομπρέλες στην άμμο καθώς μπορεί να σπάσουμε τα αυγά στον αυγοθάλαμμο ή να ρίξουμε την θερμοκρασία της φωλιάς. Δεν μπαίνουμε με οχήματα στις παραλίες γιατί συμπιέζοντας την άμμο δεν φτάνει οξυγόνο στα μωρά και οι ροδιές μπορούν να γίνουν θανάσιμο εμπόδιο γι'αυτά στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη θάλασσα. Προσέχουμε με τα φώτα το βράδυ στις παραλίες γιατί τα χελωνάκια που κανονικά πηγαίνουν προς την αντανάκλαση του φωτός της σελήνης και των αστεριών στο νερό, μπερδεύονται και κατευθύνονται προς τη στεριά. Αν δούμε τα χελωνάκια τα αφήνουμε να φτάσουν στη θάλασσα χωρίς παρέμβαση για αποτυπώσουν την παραλία στο εσωτερικό τους ''gps''.
Όσα θηλυκά από αυτά τα καταφέρουν να ενηλικιωθούν μετά από 2-3 δεκαετίες θα επιστρέψουν στις ίδιες παραλίες της Κέρκυρας να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου