Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΡΙΝ 350 ΧΡΟΝΙΑ της Δημήτριας Φωκά

Ηταν τα µέσα της δεκαετίας του 1670 όταν ο γάλλος γιατρός, αρχαιολόγος και περιηγητής Ζακόµπ Σπον πέρασε από την Ελλάδα καθ’ οδόν προς την Ανατολή.
 Δηµοσιευµένες το 1678 ως «Ταξίδι στην Ιταλία, στη Δαλµατία και στην Ελλάδα» oι πληροφορίες του ,μεταξύ άλλων αναφέρονται και στην Ζάκυνθο.
 Το τοπίο, οι άνθρωποι ,τα ήθη στο πέρασμα της ιστορίας.
 Αναφέρεται διεξοδικά στη διαδικασία παραγωγής ,αποξήρανσης ,αποθήκευσης και εμπορίας της σταφίδας ,δίνει οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες των ξένων εμπορικών πρακτόρων ,ιδίως των άγγλων, υπογραμμίζει το μονοπώλιο εξαγωγής οίνου και ελαίου προς τη Βενετία.
 Θαυμάζει την ποιότητα των φρούτων, ιδίως των πεπονιών, των λεμονιών και των ροδάκινων .Στο οδοιπορικό του παραθέτει στοιχεία για τη δομή της Χώρας και των χωρίων, φτάνει ως το Μαραθονήσι και τα Στροφάδια, όπου μόναζαν τότε 80 μοναχοί και επαναλαμβάνει το μύθο ότι οι νησίδες υδροδοτούνται από υπόγειο κανάλι του Αλφειού ποταμού.. Υπογραμμίζει τη δυσφορία των κατοίκων για την τοποθέτηση πρωτοπαπά αντι Επισκόπου και τη σχετική αντιπαλότητα με την Επισκοπή Κεφαλονιάς.


πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου