Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΟ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙ ΒΟΪΔΙ της Ζακύνθου Επιμέλεια Σπύρος Τσιώλης

Το νησάκι (σκόπελος) ΒΟΪΔΙ, βρίσκεται ΒΔ της Ζακύνθου, απέναντι από την ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στη περιοχή Βρύση του Φάφλα, στην αρχή του Ακρωτηρίου, που λιτάνευαν επί ενετοκρατίας από το Κάστρο την εικόνα της Παναγίας της Λαουρένταινας και παλιά επικοινωνούσε με τη στεριά (Γιοφύρι του Βοδιού).
Το βραχονήσι από αρχαιοτάτων χρόνων έφερε διάφορες ονομασίες.
 Η πιο παλιά ονομασία που προκύπτει από παλιά έγγραφα είναι ΒΟΪΔΙ.
 Την ονομασία αυτή την πήρε ή από το σχήμα του, που έμοιαζε με Βόδι ή ίσως από παλιά Βενετσιάνικη οικογένεια BOIDI που είχε στην κατοχή της το νησί. Άλλες ονομασίες του αναφέρονται σε παλιά έγγραφα και συμβόλαια ήταν : ΑΣΠΡΟΠΗΛΙ, ΦΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΙ TRENTA NOVE.
Πάνω στο νησί υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με σπουδαίες εικόνες και ξυλόγλυπτο, που ιδρύθηκε από κάποιο μοναχό με το όνομα Φίλιππο. Το 1588, όπως αναφέρεται σε παλιά έγγραφα η εκκλησία ήταν ερειπωμένη. Ξανακτίστηκε το έτος 1642, αλλά οι σεισμοί του 1840 και του 1893 ρήμαξαν ολότερα την εκκλησία. Του Αγίου Γεωργίου γινόταν παραδοσιακό πανηγύρι, που ήταν από τα καλύτερα της Ζακύνθου.
Πάνω στο νησί εκτός από την εκκλησία , υπήρχε ένα δίπατο σπίτι , δύο φοίνικες , κληματαριά, φύτρωναν χαμηλές μυρτιές, σκίνοι, αθάνατοι, βελανιδιές, καθώς και οι μοναδικές βιολέτες που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Επίσης πάνω στο νησί υπήρχε μια στέρνα , για τις ανάγκες της κατοικίας, της εκκλησίας και των φυτών.
από τον εκπολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογο Πλάνου "το Τσιλιβί"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου