Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΤΑ ΚΟΥΦΕΤΑΚΙΑ ΒΥΣΣΙΝΟ "ΙΘΑΚΗ" της Κατερίνας Γρηγορίου"

Τί σχέση έχουν τα κουφετάκια βύσσινο με τον Οδυσσέα;
Σήμερα το πρωί, κατέβηκα στην αγορά του Αμαρουσίου για τα συνηθισμένα καθημερινά ψώνια.
Σε κατάστημα με ξηρούς καρπούς που επισκέφθηκα, με έκπληξη διαπίστωσα ότι, σε μια σειρά κουφετάκια με διάφορες γεύσεις και ονομασίες, ο κατασκευαστής έδωσε σε αυτά με τη γεύση βύσσινο το όνομα ΙΘΑΚΗ. 
Αποφάσισα να τα δοκιμάσω και φώναξα τη νεαρή πωλήτρια να με εξυπηρετήσει.
Διαβάστε τον διάλογο και θα δείτε πού θέλω να καταλήξω..
-Γειά σας της είπα. Θα ήθελα μερικά κουφετάκια.
-Ποια προτιμάτε; με ρώτησε..
-Τα "ΙΘΑΚΗ" , μιας που είναι το νησί μου, της απαντώ χαμογελώντας και συμπληρώνω χαριτολογώντας..
-Ευχαριστώ εκ μέρους των Ιθακησίων που επιλέξατε το νησί μας για να ονομάσετε τα κουφετάκια βύσσινο. Και κάνουμε πολύ ωραία γλυκά κουταλιού στο νησί μας συμπεριλαμβανομένου και του βύσσινου!
Η πωλήτρια με κοιτάζει χαμογελά και μου απαντά.
- Το γνωρίζω πολύ καλά το νησί σας. Έχω καταγωγή από απέναντι, από 
τον Αστακό, αλλά δεν είναι αυτός μόνο ο λόγος που γνωρίζω την Ιθάκη. Κυρίως τη γνωρίζω από τον Όμηρο και τον Οδυσσέα.
Είχα μαγευτεί από το έπος του Ομήρου, την έχω επισκεφτεί πάνω από 10 φορές και κάθε φορά, πάω να πατήσω τα χώματα του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, πάντα με το ίδιο ρίγος και δέος. Δεν ξέρω για τα γλυκά σας, αλλά η ιστορία σας είναι τεράστια μέσα στην παγκόσμια ιστορία και είναι κρίμα που δεν κάνετε κάτι γι' αυτό.. Ερήμωση και αδιαφορία!! Εγώ θα το αγαπώ όμως το νησί του Οδυσσέα, έστω κι έτσι!
"κόκκαλο" εγώ!!!..........
Ευχαρίστησα και έφυγα!
Στο δρόμο για το σπίτι, σκεφτόμουν πόσο λυπηρό είναι που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και θαυμάζει το νησί μας και την ιστορία του, εκτός από εμάς τους ίδιους τους Ιθακήσιους!
Έστω.. όχι όλους! για να μην αδικήσω μια μερίδα θιακών που πολεμάει για την ανάδειξή της.
Στο σπίτι, άνοιξα το φέϊς και πρώτη ανάρτηση βλέπω αυτή του κυρίου Γιάννη Καραντζή ότι σε λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προχωρήσει στην ανάθεση της επίβλεψης των έργων διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου στη βόρειο Ιθάκη όταν ξεκινήσουν, στο καθηγητή Αρχαιολογίας κύριο Αθανάσιο Παπαδόπουλο (και σε ποιόν άλλο δηλαδή θα μπορούσε να γίνει η ανάθεση της επίβλεψης;)...
Να και κάτι ευχάριστο!!! σκέφτομαι.
Πού θα πάει; Θα έρθει ο χρόνος που θα δοθεί η απάντηση στον "Θιακό" που σήκωσε κάποτε το τηλέφωνο, κάποια χρόνια πίσω, μέσα από το Δημαρχείο Ιθάκης και απάντησε, τότε, σε υπεύθυνο μεγάλου ιδρύματος που ήθελε να χρηματοδοτήσει τις ανασκαφές, ".. Μην ασχολείστε!! Δεν υπάρχει τίποτε εκεί πάνω"..
Υπάρχει ελπίς;;;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου