Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ ΚΑΙ ...ΤΗ ΜΑΡΑΙΝΟΥΜΕ του Διον.Βίτσου

Η Ελλάδα είναι η χώρα που μισεί την ιστορία της.
 'Ενα σπίτι 30 ετών θεωρείται παλιό και δεν το αγοράζουμε. Θέλουμε νεόκτιστα. Ας τολμήσουμε να πούμε κάτι τέτοιο στο Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, που τα σπίτια είναι αιώνων! Με άλλα λόγια κατά τη λογική, την αισθητική και την παιδεία του Νεοέλληνα θα πρέπει κάθε 30 χρόνια να γκρεμίζουμε την κάθε πόλη και να την ξαναχτίζουμε.
Με την ίδια λογική οι χαρακτηριστικές πλάκες της Πλατείας Σολωμού στην Ζάκυνθο ξηλώνονται, για να μπουν καινούργιες μαρμάρινες -όλη η πλατεία μια απέραντη ταφόπετρα ή αν προτιμάτε λουτροκαμπινές- και πατάρια και πέργκολες κλπ.
Αν μη τι άλλο αυτές οι πλάκες είναι εκείνες που όλοι μας κάναμε πάνω τους τα πρώτα μας βήματα και μετά τα μαθητικά, τα φοιτητικά, τα ερωτικά και τα επόμενα...
Τι έχουν και τις ξηλώνουμε; 
Ποιος έχει το δικαίωμα να παίρνει και να εφαρμόζει τέτοιες αποφάσεις;
Και τι θα βάλουμε; Αρχοντοχωριάτικες βιοκλιματικές αηδίες που θα αερίζουν μια πλατεία, η οποία στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της είναι ανοικτή στη θάλασσα;
Και περγουλιές; Υπάρχουν πολλές κεντρικές πλατείες στην Ευρώπη με περγουλιές; Εκεί κάνουν ό,τι μπορούν για να φαίνονται μεγαλειώδεις , όχι για να μετατρέπονται από πλατείες σε αυλές!
Σε μια πόλη με χιλιάδες προβλήματα και ασκήμιες, το ωραιότερο κομμάτι της βρήκανε να "αναπλάσουνε"/ξεχαρβαλώσουνε.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου