Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΣ ένα ψάρι λαθρομετανάστης και φυσικά επικίνδυνο!

Το γεγονός πως ζει στον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, δεν σημαίνει ότι κάτι θα το εμπόδιζε να εμφανιστεί και στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Όλοι έχουμε ακούσει για τον “Λαγοκέφαλο”, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα ελληνικά νερά. Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο και έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Πριν μερικούς μήνες είχε επισκεφθεί τον κόλπο του Λαγανά και στην καθετή του ερασιτέχνη ψαρά Σπύρου Θεοδόση. Προχθές, όμως, μετακόμισε στη γειτονική μας Κεφαλονιά.
Ο λαγοκέφαλος “τρόμαξε” κυριολεκτικά, όχι μόνο τον ψαρά, αλλά και όλους όσοι τον είδαν. Ο λόγος ήταν οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν από αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη που βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.
Αμέσως ενημέρωσε τις αρχές και έκρινε απαραίτητο να μας επισκεφθεί ώστε να ενημερώσει τους συναδέλφους του και το καταναλωτικό κοινό. Το μέγεθος του δημιουργεί ερωτηματικά, αφού αν έχει μεγαλώσει στα νερά της περιοχής, δεν θα είναι το μοναδικό.
Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για επικίνδυνο ψάρι καλό θα ήταν οι αλιείς και οι καταναλωτές της περιοχής μας, να ενημερώνονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αλιείας για οποιοδήποτε είδος αλιεύματος δεν αναγνωρίζουν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται αυτά τα άγνωστα είδη αλιευμάτων.
πηγή:http://imerazante.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου