Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΧΗΣ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ επιμέλεια Κατερίνα Κερασοβίτη

Ο Χαράλαμπος Παχής (1844 – 1891) ήταν Κερκυραίος ζωγράφος, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Επτανησιακής ζωγραφικής Σχολής.

Ήταν πολύ νέος, όταν ένας εύπορος φιλότεχνος Εγγλέζος διέκρινε το δυνατό του ταλέντο και του πρόσφερε μιαν υποτροφία για να σπουδάσει στην Ιταλία. Φοίτησε στο Βασιλικό Ινστιτούτο της Νεάπολης και μετά στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης, με δασκάλους τον Ποντένι και τον Κονσόνι. Επιστρέφει στην Κέρκυρα το 1870 και ιδρύει μια δική του σχολή, η οποία ανέδειξε μερικούς γνωστούς καλλιτέχνες, σαν τον Τσιριγώτη, τον Γιαλλινά και τον Σαμαρτζή.
Λένε πως ο Παχής είχε δημιουργήσει για τις ανάγκες της σχολής του ένα πλούσιο βεστιάριο, το μοναδικό στην Κέρκυρα, που το πούλησε αργότερα και τα χρήματα που έλαβε τα έδωσε προίκα στις δύο όμορφες κόρες του• τη Μέλπω και τη Λίζα. Τη Μέλπω την παντρεύτηκε ο ζωγράφος Σπύρος Πιζάνης και την αδελφή του Πιζάνη, την Ιωσηφίνα, την πήρε ο άλλος ζωγράφος, Γεώργιος Σαμαρτζής.
Τα έργα του Παχή, εκτός από το αισθητικό, παρουσιάζουν κι ένα ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, όπως αυτό που εμφανίζεται π.χ. στις πολυπρόσωπες συνθέσεις του: «Η δολοφονία του Καποδίστρια», «Ο χορός του Ζαλόγγου», «Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄», «Η πρωτομαγιά στην Κέρκυρα», «Ο χορός στο Γαστούρι» κ.ά.
Ο Παχής ασχολήθηκε, επίσης, με την προσωπογραφία, το τοπίο και την αγιογραφία, όπου κι εκεί είναι εμφανής η αφοσίωσή του στον ιταλικό ακαδημαϊσμό.
Ο Χαράλαμπος Παχής τιμήθηκε με δύο βραβεία του Ιονίου Κράτους, δύο βραβεία του Βατικανού και με το χρυσό βραβείο της πρώτης έκθεσης στην Κρήτη το 1900. Ο πίνακάς του «Το Αρκάδι» παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου το 1875. Το 1878 συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με μια τοπιογραφία
η δολοφονία του Κυβερνήτη
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου