Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΑΔΟΠΙΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ της Κατερίνας Κερασοβίτη

Η λευκαδίτικη λαδόπιτα (χουσμερί), με κύρια συστατικά το αλεύρι και το λάδι, φτιάχνεται και προσφέρεται στις γιορτές και στις χαρές (γάμους, βαφτίσια) καθώς και την Πρωτοχρονιά ως παραδοσιακή Βασιλόπιτα.

Υλικά
3 ποτήρια λάδι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ολόκληρα
1 κιλό περίπου αλεύρι
1 χούφτα σιμιγδάλι

Εκτέλεση
1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σιρόπι και το φυλάμε να είναι ζεστό.
2. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι που έχει κάψει, και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και να πάρει καστανό σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένας ελαφρύς χαλβάς. Στρώνουμε στο ταψί το χαλβά αφού τον πασπαλίσουμε με σoυσάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους ("φελιά")* και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στον κάθε ρόμβο ("φελί").
3. Ψήνουμε στους 200 (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 40-45' περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
4. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.

* ένα φελί πίτα , λευκαδίτικη ντοπιολαλιά, κομμάτι λαδόπιτας.

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου