Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΘΙΑΚΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΠΙΚΙΜΕΖΙ (πετιμέζι) από την Ενωση των Απανταχού Ιθακησίων

Υλικά
Δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαύρο
2 φλιτζάνια τσαγιού παξιμάδι κοπανισμένο καλά, 
(ή 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό).
1 φλιτζάνι τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 και ένα τρίτο του ποτηριού του νερού ζάχαρη
2/3 του ποτηριού του νερού πετιμέζι
(αν δεν έχετε πετιμέζι βάζετε δύο ποτήρια ζάχαρη).
¼ αμύγδαλα χοντροκομμένα ανάλατα, αλλά όχι ψημένα.
Κανέλλα σκόνη ένα φακελάκι σουσάμι.
Σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγανάκι, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην καεί και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη με το ξύλο της κανέλλας να σιγοβράσουν.
Όταν είναι έτοιμο κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω.
Δίπλα, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι να κάψει και μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, να ενσωματωθεί με το λάδι και τα αμύγδαλα. Μετά το παξιμάδι, (ή το σιμιγδάλι), πάντα ανακατεύοντας.
Μόλις το μίγμα πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα, που σημαίνει ότι ο χαλβάς μας έχει αρχίσει να ψήνεται, ρίχνουμε ανακατεύοντας διαρκώς το σιρόπι με μια κουτάλα. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί το σιρόπι πιτσιλάει όπως πέφτει στο καυτό μίγμα. Σιγά σιγά το σιρόπι ενσωματώνεται με τη ζύμη και ψήνεται.
Δεν πρέπει να το αφήσουμε πολύ γιατί θα καεί και θα γίνει πολύ σκούρος ο χαλβάς μας και βαρύς.
Κλείνουμε τη φωτιά. Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρό μάρμαρο ή πάγκο κουζίνας ή στο πίσω μέρος ενός μεγάλου ταψιού και το πατάμε με το χέρι να στρώσει και να γίνει ομοιόμορφο σε πάχος.
Κόβουμε κομμάτια σε ρόμβους. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα σε σκόνη.
Καλή Επιτυχία
Συνταγή: Ντίντη Δευτεραίου Πλατρειθιάς Ιθάκη
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου