Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΖΑΚΥΝΘΟΣ : ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ Η ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΧΑΛΗ. του Σπ. Τσιώλη

Το Πανηγύρι αυτό από παλιά γίνεται στο προάστιο Μπόχαλη ανήμερα της Γιορτής της, την Παρασκευή μετά το Πάσχα, με κάθε μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πολύ κόσμου από τη Χώρα και τα γύρω χωριά. Από τη παραμονή που διαβάζεται ο εσπερινός κτυπούν οι καμπάνες χαρμόσυνα, ενώ παίζει το πατροπαράδοτο ταμπουρλοανιάκαρο. Την επομένη που είναι και γιορτή της από ενωρίς μαζί με τις καμπάνες αρχίζει να παίζει πάλι το ταμπουρλοανιάκα-ρο, που ακουγόταν στη Χώρα και στο κάμπο.
Μετά την Αρχιερατική Λειτουργία στις 11 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση της εικόνας ανάμεσα στους δρόμους της γραφικής και γεμάτης λουλούδια Μπόχαλης μέχρι την είσοδο του Κάστρου, όπου ξαναγυρίζει στην Εκκλησία και γίνεται η δέηση . Το ίδιο απόγευμα καταφθάνουν προσκυνητές από διάφορα σημεία του Νησιού.
Σήμερα στο πανηγύρι αυτό της Χρυσοπηγής εκτός από τον εσπερινό, την πρωινή λειτουργία, τη λιτανεία με λίγο κόσμο και τις καμπάνες, βλέπουμε μόνο λίγους προσκυνητές.
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής εσώζετο μέσα στο Κάστρο το 1538, όπως και η εκκλησία της Λαουρένταινας. Το 1790 έπεσε με τους σεισμούς και ανακαινίσθηκε. Το 1799 έπαθε σοβαρές ζημιές από άλλους σεισμούς και μεταφέρθηκε προσωρινά η εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Με τους σεισμούς του 1840, ανήμερα του Αγίου Λουκά, η εκκλησία έπεσε τελείως. ΟΙ επίτροποί της αποφάσισαν μαζί με τους επιτρόπους της άλλης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Ρεμούνδου στο Ανεμογδούρι, που ήταν γειτονική να ενωθούν οι περιουσίες των δύο αυτών εκκλησιών και να κτισθεί μια καινούργια με την ονομασία «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ». Η εκκλησία αυτή κτίστηκε το 1841 εκεί που είναι τώρα, μαζί με το καμπαναριό της. Με τους σεισμούς του 1893 έπαθε ζημιές και επισκευάστηκε. Με τους σεισμούς του 1953 έμεινε όρθια και έπαθε ζημιές αλλά αναστηλώθηκε.
Η εκκλησία της Χρυσοπηγής διατηρεί θαυμάσια έργα τέχνης. Το σημαντικότερο έργο τέχνης της εκκλησίας και ένα από τα σπουδαιότερα της Χριστιανικής Βυζαντινής αγιογραφίας, είναι η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου της Χρυσοπηγής, που τη μεταφέρανε όπως μας αναφέρει ο Λεωνίδας Ζώης από την Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση. Η εικόνα είναι επαργυρωμένη και επιχρυσωμένη από το γνωστό Ζακυνθινό χρυσοχόο Σταμάτη Μαρίνο. Ο ιστορικός Παναγιώτης Χιώτης, υποστηρίζει ότι η εικόνα της Χρυσοπηγής είναι από το έτος 848.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου