Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΖΑΚΥΝΘΟΣ : Το Πανηγύρι του Αγίου Λαζάρου, το απόγευμα της Λαμπρής, πριν το 1953 !!! του Σπύρου Τσιώλη



Στη Χώρα και τα χωριά την παλιά εποχή γινόταν περισσότερα πανηγύρια, γιατί υπήρχαν πολλές Εκκλησίες και Ενορίες, οι περισσότερες από τις οποίες γκρεμίστηκαν με τους σεισμούς του 1893 και του 1953. 
Η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε στην αρχή του 16ου αιώνα. Η ενορία άρχιζε από την Καμάρα ή Γέφυρα, όπως λεγόταν, που κτίστηκε στα 1566 και έφθανε μέχρι τον Άγιο Παύλο, που αριστερά περιλάμβανε τα Καμίνια και δεξιά το δρόμο του Αγίου Γεωργίου, μετέπειτα οδό Κάλβου, όπως και τώρα. Μαζί με τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου, Αγίας Βαρβάρας, Κήπων, Αγίου Βασιλείου Πάνω και Κάτω, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Νικολάου Ασκητού και Άη Λιά αποτελούσαν το Η΄ συγκρότημα των Εκκλησιών της πόλεως. Αρχικά η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου ήτο Μονή και την είχανε για προστάτη τους οι αποτελούντες τη συντεχνία των υποδηματοποιών και των βυρσοδεψών. Παλιότερα ονομαζόταν και των Διακοναρέων γιατί μπροστά από την Εκκλησία είχαν το στέκι τους πολλοί ζητιάνοι.
Σ’ αυτή διετέλεσε εφημέριος και ο Γεράσιμος Νοταράς, μετέπειτα Άγιος Γεράσιμος Πολιούχος της Κεφαλληνίας.
Η συνοικία του Αγίου Λαζάρου κατοικείτο από εργατικούς ανθρώπους που περίμεναν την ημέρα του Πάσχα για να διασκεδάσουν στο πανηγύρι τους, που ήταν από τα γραφικότερα του τόπου.
Σημαίες , λάβαρα, μερτιές και λουλούδια έδιναν μια χαρμόσυνη όψη. Από τις απογευματινές ώρες , την ημέρα του Πάσχα, οι πιστοί συνωστισμένοι με σειρά άναβαν τα κεριά τους και προσκυνούσαν τη θαυμάσια βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου της Βρεφοκρατούσας. 
Μετά τον Εσπερινό της Αγάπης που διαβάζεται το Ευαγγέλιο πρώτα από τον Μητροπολίτη και στη συνέχεια από ιερείς σε οκτώ γλώσσες : Ελληνικά, Αλβανικά, Τουρκικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά, άρχιζε η λιτάνευση της εικόνας. Πολύς κόσμος παρατεταγμένος δεξιά και αριστερά στους δρόμους που θα περνούσε η πομπή παρακολουθούσαν και σταυροκοπιόταν. 
Μπόμες και σουροκέτες διασχίζανε τον ουρανό. Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό ήταν το κάψιμο του κουτσουνιού που αρχικά στα παλιά χρόνια παρίστανε τον Ιούδα. Όμως το έτος 1760 για το θέμα αυτό έγιναν επεισόδια, γνωστά σαν «ΜΠΟΥΡΔΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ». Μετά τον πόλεμο φτιάχνανε για κουτσούνι το Μουσολίνι, Γύρω στα 1957 τη θέση του Μουσολίνι πήρε ο Χάρντιγκ, ο Άγγλος τύραννος της Κύπρου.
Με αυτά θα περιοριστώ για την περιγραφή του πανηγυριού του Αγίου Λαζάρου, το απόγευμα του Πάσχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου