Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΠΥΛΑΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου βρίσκεται στον οικισμό Μακρυώτικα. Στεγάζεται στο κτίριο του παλιού ελαιοτριβείου Αγίου Δημητρίου, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου προκειμένου να δημιουργθεί το μουσείο.
Το διώροφο κτίριο του ελαιοτριβείου κτίστηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 στο νησί της Κεφαλονιάς, ο όροφος του κτιρίου κατέρρευσε. Σήμερα σώζονται η εξωτερική πέτρινη σκάλα, το μεσοπάτωμα καθώς και τα φουρούσια του μπαλκονιού, ως μάρτυρες για την ύπαρξη του επάνω ορόφου. Λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’60 με οικοτεχνικό χαρακτήρα και εξυπηρετούσε τη μικρή τοπική κοινωνία.
Στο μουσείο έχουν κρατηθεί τα αρχικά στοιχεία του κτιρίου και του εξοπλισμού. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν σήμερα οι μυλόπετρες, η λίμπα, οι στάσεις, τα τσόλια και ακόμη και τα πλιθάρια που αποθήκευαν λάδι. Χρησιμοποιήθηκε στο δάπεδο πέτρα Φάλαρης και συντηρήθηκαν με επιμέλεια τα κινητά μέρη.
Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ επισκέψεις στο Μουσείο Ελιάς Πυλάρου έχουν ενταχθεί στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στα σχολεία της Κεφαλονιάς αλλά και σε άλλες περιοχές.
Στο μουσείο λειτουργεί και κατάστημα αναμνηστικών ειδών και προϊόντων από ελαιόλαδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου