Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αυτοφυείς ίριδες της Λευκάδας

Πανέμορφα αγριολούλουδα οι Ίριδες, φωτίζουν με τα λαμπερά τους χρώματα τους μουντούς χειμωνιάτικους μήνες μας και σηματοδοτούν την εγκαθίδρυση της ανοιξιάτικης βασιλείας με το διακριτικό τους άρωμα. Μέχρι σήμερα, έχουμε εντοπίσει τρεις διαφορετικές αυτοφυείς ίριδες στη Λευκάδα.
Ίρις η ονυχοφόρος (Iris unguicularis)
Η μεγαλύτερη από τις ίριδες. Άνθη πανέμορφα, χρώματος ιώδους με πορτοκαλί περιοχή που περιβάλλεται από ιώδεις ακτίνες σε λευκό φόντο. Την συναντάμε σε όλη την έκταση της Λευκάδας, κυρίως σε ξηρά πετρώδη εδάφη, σε μακκία βλάστηση, αλλά και σε πρανή με εύφορα χώματα. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από Δεκέμβριο έως αρχές Απριλίου.
iris_onychoforosiris_onychoforos_4
Ίρις η κονδυλόριζος (Iris tuberosa) συν. Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος, πιθανώς γιά το πένθιμο χρώμα, αλλά και για το σχήμα του άνθους του, που θυμίζει την ράβδο με τα φίδια που κρατούσε ο Ερμής.
iris_kondylorizosiris_kondylorizos_2
Ο βλαστός είναι όρθιος και η διατομή του τριγωνική. Το μονήρες άνθος έχει παράξενο κιτρινοπράσινο χρώμα με μαύρο η σκούρο καφέ βελούδινο άκρο. Την συναντάμε σε λιβάδια και πρανή δρόμων, σπανιότερα από την ίριδα την ονυχοφόρο. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο.
Μορέα η μεσογειακή (Moraea mediterranea)
Η μικρότερη από τις ίριδες, με περιάνθιο περίπου 3 cm. Άνθη ιώδη. Τα τρία εξωτερικά τμήματα φέρουν κίτρινη κηλίδα που περιβάλλεται από λευκή περιοχή. Την έχουμε συναντήσει μόνο σε μικρό πληθυσμό σε μία και μοναδική περιοχή έκτασης ενός στρεμ. στην ΒΔ Λευκάδα. Ανθίζει τον Απρίλιο.
morea_mesogeiakimorea_mesogeiaki_3
*Σημ.: Η περίοδος ανθοφορίας αναφέρεται αποκλειστικά στη Λευκάδα και στηρίζεται σε πολύχρονες προσωπικές παρατηρήσεις.
*Φωτ.: Dentista και Φυσιολάτρης
πηγή:http://www.kolivas.de/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου