Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ του Ανδρέα Στάβερη Πολυκαλά

φωτο2
 
Ο θόλος του καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1893 καθώς και το κτήριο με τις κολόνες που διακρίνεται αριστερά. Το κτήριο αυτό ξαναχτίστηκε χωρίς κολόνες και μέχρι το 1953 στέγαζε τον εφημέριο της εκκλησίας!!!
φωτο1
Το Καμπαναρίο των Αγίων Πάντων μέχρι τους σεισμούς του 1893
καρτ ποστάλ εποχής που προσέφερε ο Γιώργος Καρρέρ
Ο πατήρ Χρήστος Μαρούδας επί τη ευκαιρία της ανάρτησης αυτής, προσέθεσε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ανέφερε λοιπόν τον Σκοπιώτη Επισκοπόπουλο ο οποίος ήταν ψάλτης και νόντσολος(νεοκώρος) στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων προσεισμικά. Μας πληροφορεί ότι το όνομα Σκοπιώτης δίδεται προς τιμήν της Παναγίας της Σκοπιώτισσας που βρίσκεται στο Βουνό Σκοπός απέναντι από την χώρα και η οποία υπήρξε η πρώτη προστάτις του νησιού πριν τον Αγιο Διονύσιο και ήταν ένας από τους πλέον γνήσιους και αυθεντικούς αντετιαδόρους(αντέτι το έθιμο και συνεπώς ο τηρών τα έθιμα). 
Ελεγε λοιπόν ο Σκοπιώτης,πατέρας της κ.Κωνσταντίνας Επισκοπούλου,για τους ωραίους στολισμούς της Εκκλησίας των Φωτώνε με τον παπα Σπύρο τον Νέγκα και κυρίως για το καμπαναρίο που έκαμε για ''χίλιες μπάντες'' κατά τον Τσακασιάνο.
Με πόση χαρά χτυπούσε τσι καμπάνεςπου ευτυχώς σώθηκαν μετά τον σεισμό και βρίσκονται στο καμπαναρίο τση Μητρόπολης που είναι αντίγραφο των Αγίων Πάντων!

1 σχόλιο:

  1. Εκεί παντρεύτηκαν οι γονείς μου το 1926 Δυστυχώς σημερα δεν υπάρχει ούτε ένα εικονοστάσι που να θυμίζει στους σημερινούς ότι κάτω απο την Αγία τράπεζα των Αγ.Παντων ήταν και τα οστά των προγόνων μας .Μια εικόνα ένα εικοστασι νομίζω πως είναι απαραίτητο.Ευχομαι στο νεο δήμαρχο καλή πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή