Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ επιμέλεια Δημ.Φωκά

“Ο υπονομευτής …Σολωμός” από τον Κ. Βάρναλη
Ο Κώστας Βάρναλης θυμάται τον καιρό (1911) που δούλευε καθηγητής στα Μέγαρα.

Γραμματική της αττικής διαλέκτου (ευκτική, τα εις -μι ρήματα, κατηγορηματική μετοχή, τα μνήμης και λήθης σημαντικά και όλη η ρέστη κόλαση του αρχαίου τυπικού και συνταχτικού). Και μαζί λατινικά -Sicilia est insula, Graecia habet poetas!!…
- Όλην αυτήν την πτωμαϊνη την προσφέρναμε πρωί πρωί στα πιο φυσικά, στα πιο ατόφια, στα πιο γνήσια τέκνα της μάνας γης. (…)
- Κάποια χρονιά που είχα συγκεντρωμένα στην Γ΄ Ελληνικού πολλά καλά παιδιά, τους δίδαξα ολάκερο τον “Εθνικό Ύμνο” του Σολωμού, που δεν τον είχε το πρόγραμμα.
- Βρέθηκε αμέσως ο “επιστήμονας” του χωριού να με καταγγείλει στο υπουργείο ότι υπονομεύω την αθάνατον ημών γλώσσαν άτε διδάσκων εις τους παίδας τον “Εθνικόν Ύμνον!”.
 Πού να το φανταζότανε ο Σολωμός ότι ο ύμνος του θα μπορούσε να χρησιμέψει για τεκμήριο εθνικής προδοσίας. Και το υπουργείο με κάλεσε ''εις απολογίαν''!

Σημείωση σύνταξης:
Δυστυχώς την ελλαδίτικη αυτή νοοτροπία,την έχουν και Επτανήσιοι και βλέπουν καχύποπτα κάθε κίνηση που έχει ως στόχο την συντήρηση και διάδοση της Επτανησιακής κουλτούρας,όπως εδώ και τρία χρόνια μάχεται η ''Επτάνησος Πολιτεία''.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου