Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΠΑΛΑΤΙΝΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΟΥΚΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΙΙ ΜΕΡΟΣ

Το 1381 μετά τον θάνατο του Λεονάρδου Α' , αναλαμβάνει ο γιός του Κάρολος Α΄.
Αποτελεί το επιφανέστερο μέλος της δυναστείας. Ακόρεστος κατακτήσεων,αναγνώριζε μόνο το δίκαιο του σπαθιού.
Καταλαμβάνει το 1405 το Αιτωλικό με τα πλούσια ιχθυοτροφεία του.
Συνεχίζει με την κατάληψη των Ιωαννίνων που κατείχε ο αλβανός Μαυρίκιος Μπούας,τον οποίο σκότωσε ο ίδιος σε μάχη το 1481.
Εγινε λοιπόν κύριος Ηπείρου,Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ λόγω του γάμου του με την κόρη του Δούκα των Αθηνών έχει πάρει πολλές κτήσεις σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Στον αδελφό του Λεονάρδο παραχωρεί την διοίκηση της Ζακύνθου και της Ιθάκης.
Ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως Μανουήλ Β' Παλαιολόγος, τον αναγορεύει δεσπότη Ρωμαίων και η ανηψιά του Θεοδώρα (κόρη του Λεονάρδου Ζακύνθου) παντρεύεται με το όνομα Μαγδαληνή, τον Ιούλιο του 1426(1428;), τον γιό του Μανουήλ, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον μετέπειτα μαρτυρικό αυτοκράτορα,στην τοποθεσία Σαραβάλι Πατρών,όπου με τα αδέρφια του πολιορκούσε την Πάτρα.
Στις 4 Ιουλίου 1429 πεθαίνει στα Γιάννενα χωρίς να αφήσει νόμιμα τέκνα ,παρά πέντε νόθα.
Ετσι αναλαμβάνει την ηγεμονία των κτήσεων ο ανηψιός αυτού Κάρολος Β' γιός του διοικητή της Ζακύνθου,αφού δεν είχε αφήσει ο Κάρολος Α', νόμιμα τέκνα.
Ομως οι νόθοι γιοί του Καρόλου Α',ζητάνε την βοήθεια των τούρκων για να αναλάβουν αυτοί την ηγεμονία. Τελικά στις 9 Οκτωβρίου 1430,αναγκάζεται ο Κάρολος Β', να συνθηκολογήσει με τους τούρκους και να παραχωρήσει ως όμηρο τον γιό του Λεονάρδο σε αυτούς.
Δυστυχώς οι τούρκοι, αδηφάγοι όπως πάντα, αναγκάζουν με την επεκτατική συμπεριφορά τους,τον Κάρολο να συνασπιστεί με τους νόθους ξαδέλφους του,για να τους αντιμετωπίσουν.
Ο Κάρολος πεθαίνει τον Οκτώβρη του 1448 στην έδρα του,την Αγία Μαύρα,αφήνοντας τρεις ανήλικους  γιούς,τον Λεονάρδο(όμηρο των τούρκων),τον Ιωάννη και τον Αντώνιο.
Οι τούρκοι επωφελούμενοι από τον θάνατο του, καταλαμβάνουν το δεσποτάτο της Ηπείρου,και το καταλύουν μετά από δυόμισυ αιώνες υπάρξεως του,στις 24 Μαρτίου 1449.
Ο Λεονάρδος καταφέρνει τελικά να δραπετεύσει από το σαράϊ και να διαδεχτεί τον πατέρα του,με το όνομα Λεoνάρδος Β' ή κατ'άλλους Λεονάρδος Γ',αν λάβουμε ως Β' τον διοικητή της Ζακύνθου.

ο γάμος της Μαγδαληνής
έργο του ακαδημαϊκού Επ.Θωμόπουλου
βρίσκεται στην δημοτική πινακοθήκη Πατρών
Λεονάρδος δούκας Ζακύνθου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου