Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΚΚΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ ΠΑΛΑΤΙΝΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΟΥΚΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ Ι ΜΕΡΟΣ

Η κυριαρχία της οικογένειας Tocchi ξεκινά με τον Λεoνάρδο Α' το 1357 και λήγει το 1479 με τον Λεονάρδο Β'.
Εχουμε μια περίοδο δηλαδή, 122 χρόνων.
Ο Λεονάρδος Α' τοποθετήθηκε επικεφαλής της ηγεμονίας των νοτίων Επτανήσων από τον Βασιλέα της Νεαπόλεως Λουδοβίκο του οίκου των Ανζού
(ελληνικά:Ανδηγαυοί),ως νόμιμος κληρονόμος των τελευταίων ηγεμόνων των νησιών,του οίκου των Orsini(γιός της αδερφής τους Μαργαρίτας) μιας και δεν άφησαν απογόνους.
Ηταν γιός του Γουλιέλμου Β' Τόκκου διοικητή  της Κέρκυρας  και της Μαργαρίτας,κόρης του 
Ιωάννη Α' Ορσίνη-Κομνηνού και της συζύγου αυτού Μαρίας,η οποία Μαρία ήταν κόρη του Νικηφόρου Α' Κομνηνού και της Αννας Παλαιολογίνας-Καντακουζηνής.
Γράφω αυτό το στοιχειώδες γενεαλογικό δένδρο για να γίνει αντιληπτό ότι οι ηγεμόνες αυτοί ΔΕΝ ήσαν άσχετοι με το Βυζάντιο.
Ο Λεονάρδος λοιπόν ο Α',μετά τον θάνατο του Γεωργίου Γρατσιανού το 1362,ανέλαβε και την  Λευκάδα,
Βόνιτσα, προσθέτοντας στους τίτλους του,το:Δούκας Λευκάδας και αυθέντης Βονίτσης.
Κατ'αρχήν έδρα του ήταν η Κεφαλονιά και κατόπιν η Λευκάδα,όπoυ έχτισε φρούριο και τοποθέτησε αρμοστές στα υπόλοιπα νησιά,τους ονομαζόμενους Σοπραμασάρους(με οικονομικό κυρίως ρόλο).
Πέθανε το 1376 και άφησε την ηγεμονία στον γιό του,Κάρολο Α'.
Βιβλιογραφία:εγκυκλ.λεξικό Ηλιος,Αθ.Λεκατσά:Η Ιθάκη,Libro d'oro Ευγενίου Ρίζου Ραγκαβή και από τον συγγραφέα Νικ.Κουρκουμέλη προτείνονται οι παρακάτω πηγές:
G. Schirò, Το Χρονικό των Τόκκων. Τα Ιωάννινα κατά τας αρχάς του ΙΕ αιώνος, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα 1965Cronaca dei Tocco di Cefalonia; prolegomeni, testo critico e traduzione, by Giuseppe Schirò, Corpus fontium historiae Byzantinae 10. (Rome: Accademia nazionale dei Lincei, 1975)Ε. Ζαχαριάδου, «Οι χίλιοι στίχοι στην αρχή του Χρονικού των Τόκκων», Ηπειρωτικά Χρονικά 15 (1983) 158-181
Θυρεός Τόκκων σωζόμενος στην περιοχή Κυψέλη Ζακύνθου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου