Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ της Δημήτριας Φωκά - αντιπροέδρου της ''Επτανήσου Πολιτείας''

Γίνεται να επισκεφτείτε την Βενετία χωρίς να γνωρίζετε την ιστορία της βενετσιάνικης δαντέλας ;
Το σύμβολο της βενετσιάνικης χειροτεχνίας στους αιώνες;
Η ιστορία της δαντέλας χάνεται στο χρόνο και περιβάλλεται από σύννεφα ποίησης . Οι μύθοι σχετικά με τη γέννηση αυτής της τέχνης έχουν κοινό δεσμό με τη θάλασσα : είναι απλά παραμύθια , τα οποία αντλούν έμπνευση από τη ζωή των ψαράδων και τα θα...ύματα της θάλασσας και φυσικά την αγάπη .
Ένας παλιός μύθος λέει ότι ένας ψαράς , αφήνοντας την κοπέλα που αγαπούσε για να πάει στον πόλεμο , άφησε ανάμεσα στα χέρια της , ως απόδειξη της αγάπης του, ένα θαλασσινό δεντράκι σκαλισμένο από τον ίδιο ,που πάνω του άνθιζε ένα είδος λουλουδιού, που τυλιγόταν από περικοκλάδες αραβουργήματων , παράξενο και εξωπραγματικό  πανέμορφο.
Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και η κοπέλα ξεγελούσε το χρόνο αναμονής του αγαπημένου της πλέκοντας ακούραστα ένα δίκτυ .
Όταν μετά από χρόνια πολλά ο νεαρός(που δεν ήταν τόσο νεαρός πια ) επέστρεψε εκείνη του χάρισε το δίκτυ που τόσα χρόνια έφτιαχνε , Μα σαν εκείνος το άνοιξε και το άπλωσε στο έδαφος,το δίκτυ ανάλαφρο απόκαλυψε μες στο υφάδι του το αποτύπωμα του δέντρου που ανθίζει στη θάλασσα με τα λουλούδια και τις περικοκλάδες. Ήταν το θαύμα της αγάπης που έδωσε αφορμή για την γέννηση της δαντέλας 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου