Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ ;

Διαβάζουμε πολλές φορές για τον Λορέντζο Μαβίλη,σίγουρα τον έχουμε ακούσει οι περισσότεροι,αλλά πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τη ζωή και το έργο του. Αλλωστε  αυτό είναι το κύριο έργο των ανθρώπων της Επτανήσου Πολιτείας. Η συντήρηση και διάδοση του Επτανησιακού πολιτισμού.
Γεννήθηκε στο Θιάκι στις 6 Σεπτέμβρη του 1860.
Ο παππούς του ήταν γενικός πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα από το 1803 έως το 1812 και όταν τέλειωσε η διπλωματική θητεία του,επειδή είχε παντρευτεί Κερκυραία παρέμεινε στο νησί και μάλιστα πήρε την Ιόνιο υπηκοότητα.
Ο πατέρας του Λορέντζου,ο Παύλος ήταν δικαστής παντρεμένος με την Ιωάννα Καποδίστρια.
Ο Μαβίλης δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα που περνάει την ώρα του,στο Λιστόν πίνοντας καφέ και σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα όπως ακόμα και σήμερα κάνουν δυστυχώς οι περισσότεροι,περιμένοντας βοήθεια εξ ουρανού!
Λατρεύει την Ελλάδα και πολεμά γι'αυτήν.
Σπουδάζει για πολλά χρόνια στην Γερμανία,όπου οι ντόπιοι λόγω της ομορφιάς του,τον παρομοιάζουν με τον θεό Απόλλωνα.
Επιστρέφει στην Κέρκυρα όπου μετά από πολλές πιέσεις φίλων του,θέτει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Κων.Ζαβιτσάνου και εκλέγεται βουλευτής.
Είναι θερμός υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας και όταν κάποιος στην Βουλή μίλησε για χυδαία γλώσσα ο Μαβίλης είπε την περίφημη φράση που έμεινε μέχρι τις μέρες μας:
''Δεν υπάρχουν χυδαίαι γλώσσαι,χυδαίοι άνθρωποι υπάρχουν''
Πολέμησε σαν εθελοντής σε πολλούς αγώνες της Πατρίδας μας.
Στις 28 Νοεμβρίου 1912 στον Δρίσκο,μια σφαίρα τούρκικη κόβει το νήμα της ζωής του!
Κλείνοντας θα σημειώσουμε ότι ο Μαβίλης ήταν κυρίως ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ !

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου