Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ από Θ.Πατρίκιο και Ε.Χάρου



Θεόδωρος Πατρίκιος:
- Οι Άγγλοι κατά την παραμονή τους στα Κύθηρα, έκτισαν πολλά σχολεία και υποχρέωναν τους Κυθήριους να στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά. Όσοι δεν έστελναν τα παιδιά τους στα αγγλικά σχολεία για να μετέχουν την αγγλική παιδεία, αναγκάζονταν να πληρώσουν φόρους και να εργάζονται σε δημόσια έργα. Το σχολείο της Κάτω Χώρας βρίσκεται σε περίοπτη θέση δίπλα από το Κάστρο του Μυλοποτάμου και είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής που εφάρμοσαν στο νησί οι Αγγλοι.

Eλένη Χάρου:
- Για την ιστορία να αναφέρομε ότι η εκπαίδευση στα 7νησα ναι μεν οργανώθηκε συστηματικά επί Αγγλικής Προστασίας με πρωτεργάτες τον Αρμοστή Θωμά Μαίτλανδ και τον κόμη του Γκίλφορντ, όμως το συγκεκριμένο κτίριο-σχολείο απέξω από το Καστέλι του Μυλοποτάμου των Κυθήρων έχει πάνω από την είσοδο μια αναμνηστική πλάκα
 "ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΕΜΨΥΧΩΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΝ ΟΙ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΑΙ Μ' ΟΛΑ ΤΩΝ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΟΥΣ ΑΝΥΨΩΣΑΝ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΣΙΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ. 1825 ΠΡΟΕΣΤΟΣ ΑΘΑΝ.ΚΑΡΥΔΗΣ, ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΩΡ ΠΑΝ.ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ"
 που σημαίνει ότι οι Μυλοποταμίτες έχοντας επίγνωση των αγαθών της παιδείας, εμψυχωμένοι από τα πατριωτικά τους αισθήματα, με κάθε κόπο και με όλα τα δυνατά τους έχτισαν τη Σχολή και την αφιερώνουν στις επερχόμενες γενεές. Κι ακόμα να προσθέσομε ότι το συγκεκριμένο αλληλοδιδακτικό σχολείο με τα υπέροχα γοτθικά παράθυρα και τους τοίχους πάχους 1 μέτρου, λειτούργησε από το 1825 μέχρι το 1902, οπότε χτίστηκε το νέο Δημοτικό του Μυλοποτάμου. Κατά το 1825-1826 αριθμούσε 80 μαθητές, που προέρχονταν από την περιφέρεια Μυλοποτάμου. 
Επί Αγγλοκρατίας κάθε εβδομάδα ο δάσκαλος συνέτασσε κατάλογο απουσιαζόντων μαθητών και τον υπέβαλλε στο "οφφίκιον της αγγαρείας" που υπαγόταν στην Εκτελεστική Αστυνομία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου