Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΟΜΑΛΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ από το ionianpress.gr

Το νερό είναι πολύτιμο  αγαθό για όλους, γι' αυτό καταγγέλλουμε την αλόγιστη και απαράδεκτη κατασπατάληση νερού των 40 ενετικών πηγαδιών  των Ομαλών.
Τα πηγάδια τα κατασκεύασαν οι Ενετοί για να έχουν οι κάτοικοι, εκείνη την εποχή, νερό.
Σήμερα το νερό τους δεν είναι πόσιμο αλλά χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για να ποτίζουν τα μποστάνια τους και τα  ζώα τους, τους κήπους τους. Στα χωριά και ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση όλοι έχουν μποστάνια και ζώα. Κουβαλάνε ακόμα και για να πλύνουν τις αυλές τους. Έξαλλου το νερό της ύδρευσης είναι πανάκριβο στα Ομαλά και ο κόσμος διαμαρτύρεται γι' αυτό. Ο κάμπος που βρίσκονται τα πηγάδια είναι χωρισμένος σε 2 τμήματα. Το μεγαλύτερο μέρος που στα παλιά χρόνια ανήκε στα Βαλσαμάτα και που σε αυτό είναι τα περισσότερα πηγάδια είναι μαντρωμένο και τα πορτόνια κλειδωμένα  από την δημοτική  αρχή. Το άλλο μέρος που είναι μικρότερο με λιγότερα πηγάδια και ανήκε στα Φραγκάτα είναι ελεύθερο στην πρόσβαση και όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των Ομαλών, Φραγκάδες, Βαλσαμάδες, Επαναχωρίτες, Μιχάδες, αντλούν από εκεί νερό. Τα πηγάδια αυτά έχουν σχεδόν πατώσει και παρόλο που όλα επικοινωνούν υπογείως μεταξύ τους, δηλαδή επικοινωνούν με αυτά που παρέμεναν πάντα γεμάτα αφού ήταν  στον μαντρωμένο κάμπο που είναι κλειδωμένος,  κάθε φορά και να πάτωναν μετά από μερικές ημέρες γέμιζαν με νερό που κυλούσε υπόγεια από όσα πηγάδια είχαν νερό. Φέτος, εδώ και ένα μήνα σχεδόν γίνεται αλόγιστη κατασπατάληση του νερού. 
Ομάδα ατόμων από τα Βαλσαμάτα που φέρονται μέλη συλλόγου έχουν σκάψει το μέρος και έχουν βάλει ποτιστικά μπεκ και ποτίζουν ατέλειωτες ώρες τον κάμπο χωρίς να έχει λουλούδια , παρτέρια, δέντρα που να χρειάζονται πότισμα ή χλοοτάπητα αλλά που μέχρι τις αρχές καλοκαιριού είχε σανό που μπήκε μηχάνημα και τον έκοψε και τον μπάλιασε.  Δεν ξέρουμε  και αναρωτιόμαστε με ποιο δικαίωμα κάνουν κάτι τέτοιο, έχουν μισθώσει το χώρο του κάμπου αφού για όλους τους υπόλοιπους είναι κλειδωμένος ή τους έχει δοθεί άδεια  η χρήσης του νερού; Αν ναι, πότε και με ποιους όρους και προϋποθέσεις; Με ποιο δικαίωμα σπαταλούν το νερό των πηγαδιών άσκοπα και στερούν τη χρήση του από όλους τους υπόλοιπους κατοίκους; Είναι νόμιμα όλα αυτά; Ποιος είναι αρμόδιος να σταματήσει αυτή την κατάχρηση;
- See more at: http://www.ionianpress.gr/news/local-news/social/14250-2013-08-03-19-03-36#sthash.Fm5R9yXY.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου