Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Οι κεφαλλονίτες σα σπουδαίοι χορευτές που είναι, συμμετέχουν σε όλα τα πανηγύρια του τόπου τους. Οι πιό γνωστοί χοροί είναι ο ''Μέρμυγκας'', ο ''Διβαράτικος'' και ο ''Κεφαλλονίτικος Μπάλλος''. Στη Κεφαλονιά ιδίως το καλοκαίρι και φυσικά λόγω της παραθεριστικής - τουριστικής περιόδου, γίνοντε πολλά πανηγύρια. Κεφαλονιά Πανηγύρια, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
                           Κεφαλονιά πανηγύρια

ΠΥΛΑΡΟΣ
Την Τρίτη του Πάσχα που γιορτάζεται με θρησκευτική ευλάβεια η Παναγία των Θεμάτων, εκεί ψηλά στην Αγία Δυνατή και κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πουρναριών, στήνεται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Κεφαλονιάς, με αυθεντικές τοπικές γεύσεις, μουσική και χορό μέχρι αργά το βράδυ.
Στις 11 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Ευφημίας, γίνεται το άλλο μεγάλο πανηγύρι της Πυλάρου. Στο χώρο δίπλα από το αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας, το κέφι και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πανηγύρι είναι άριστα οργανωμένο από το Δήμο Πυλαρέων και συνδυάζει την καλοκαιρινή ανεμελιά με το παραδοσιακό ξεφάντωμα. Ξεχωριστό στοιχείο αυτής της γιορτής είναι η επίδειξη τοπικών χορών από τα παιδικά τμήματα του δημοτικού χορευτικού συγκροτήματος. Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε χρόνο τις εκπληκτικές φιγούρες του «διβαράτικου» με συνοδεία των μελωδιών από το βιολί του Γεράσιμου Χανδρινού, του σημαντικότατου αυτού βιολιστή της Κεφαλονιάς.
Η καθιερωμένη Γιορτή των Κτηνοτρόφων με την έκθεση τοπικών προϊόντων, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, τα πανηγύρια στα άλλα χωριά της Πυλάρου και οι ποικιλία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος κάθε καλοκαίρι, συμβάλλουν στη γνωριμία με την περιοχή και προσφέρουν στον επισκέπτη εικόνες και μνήμες μοναδικές.
Στις 14 και 15 Aυγούστου στη Παναγία Αιτωλικού. Τη μικρή εκκλησία συναντάμε στο δρόμο από Αγία Ευφημία προς Νεοχώρι Ερίσου. Έχει μεγάλο και πλακόστρωτο χώρο για τους προσκυνητές, η ορχήστρα δίνει το δικό της χρώμα στη γιορτή και τα ψητά κάνουν κι εδώ τη παρουσία τους αισθητή. Θα βρείτε επίσης και χώρο στάθμευσης για αυτοκίνητα.
Η συναυλία στο Μύρτο κάθε Αύγουστο έχει γίνει πια θεσμός καθώς πρόκειται για μια μαγευτική βραδιά στην αγκαλιά της πιο σαγηνευτικής ελληνικής θάλασσας. Τον εντυπωσιακό φωτισμό των βράχων συναγωνίζεται μόνο η λάμψη του αυγουστιάτικου φεγγαριού πάνω στα νερά του Ιονίου. Οι εκπληκτικές μελωδίες συνοδεύονται από τον ήχο των κυμάτων που πηγαινοέρχονται ρυθμικά πάνω στα άσπρα βότσαλα, έχοντας αποδεχτεί για λίγες ώρες ένα δεύτερο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια έχουν μαγέψει το κοινό σε αυτή την παραλία σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

 
ΣΑΜΗ
 
1 Μαίου - 
Το πρωί παραδοσιακό πανηγύρι στην Ιερά Μονή Αγριλίων (ψητά, κρασί, χορός) με ορχήστρα. Με τη παραλία της Αντισάμου να προσφέρεται υπέροχα για πικ-νικ. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στη κεντρική πλατεία της Σάμης, με χορευτικα συγκροτήματα και συναυλίες.
21 Μαίου - Η Ένωση της Επτανήσου - Ομιλίες, Χορευτικά και Συναυλίες
27 Ιουλίου - Αγίου Παντελεήμονα - Πουλάτα
1 Αυγούστου Παλιά Βλαχάτα, Πλατεία Σαρίστρας
16 Αυγούστου - Αγίου Γερασίμου - Πυργί
23 Αυγούστου 
- Αποτομή Τιμ. Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου - Καραβόμυλος
 
 
ΕΛΕΙΟΥ-  ΠΡΟΝΝΩΝ
 
17 Ιανουαρίου - 
Αγίου Αντωνίου - Στα Δημισιανάτα
18 Ιανουαρίου - Αγίου Αθανασίου - Στον Οικισμό Σολωμάτα
24 Ιουνίου - Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιάρη - Στη πλατεία του χωριού Βρύση
2 Ιουλίου - Παναγία Βλαχέρνα - Στο χωριό Αννιτάτα
8 Ιουλίου - Αγίου Προκοπίου - Γιορτάζει η εκκλησία στο χωριό Καμπιτσάτα
25 Ιουλίου - Αγία Ευπραξίας - Στο χωριό Αφραγιά
26 Ιουλίου - Αγία Παρασκευής - Στο χωριό Ασπρογέρακα
6 Αυγούστου - Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Ο Πολιτιστικός σύλλογος «Πρόνησος» διοργανώνει πανηγύρι στην πλατεία του Πόρου 
15 Αυγούστου - Η Παναγία η Γοργοϋπάκουη  γιορτάζει στις  15 Αυγούστου, οι ντόπιοι βράζουν κρέας και γίνεται τραπέζι για τους πιστούς, στο χωριό Χιονάτα. Η μονή ξαναχτίστηκε το 1963 με την προσεισμική της μορφή. Στην εκκλησία στεγάζεται και ο 'Αγιος Διονύσιος - μετόχι του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου.
15 Αυγούστου 
στο χωριό Μαρκόπουλο γιορτάζει η εκκλησία της ''Παναγιάς της Λαγκουβάρδας''. Το μαναδικό αυτό φαινόμενο που συντελείται παραμονές της γιορτής, εξηγείται με τον παρακάτω θρύλο - μύθο. Παλιά η εκκλησία βρισκόταν σε άλλο σημείο και λειτουργούσε και σαν μοναστήρι. Η παράδοση λέει ότι σε κάποια επιδρομή πειρατών οι μοναχές γνωρίζοντας τα έκτροπα που έκαναν οι πειρατές παρακάλεσαν την Παναγία να τις μεταμορφώσει σε φίδια. Όταν οι πειρατές μπήκαν στη μονή βρήκαν μόνο φίδια. Η εκκλησία κάηκε το 1945 και γκρεμίστηκε από τους σεισμούς το 1953. Από τη νύχτα της 6ης Αυγούστου παρουσιάζονται στην εκκλησία φιδάκια, που φέρουν ένα μαύρο σημάδι σαν σταυρό στο κεφάλι και την γλώσσα τους. Από 6 έως 15 Αυγούστου πλήθος κόσμου προσκυνάει την εικόνα της Παναγίας. Από το βράδυ της 14ης γίνεται εμποροπανήγυρις και χορός στη μικρή πλατεία γύρω από την εκκλησία, για να λήξουν το πρωί ης 15ης
15 Αυγούστου
 . Η εκκλησία του χωριού, «Παναγία Γραβαλιώτισσα»  στη Πάστρα, μετά τους σεισμούς του 1953 συστέγασε την εκκλησία των Ταξιαρχών του οικισμού Φουρνιώτη και την εκκλησία της Παναγίας Γραβάλων του οικισμού Θωδορίτζη - Πάνω Βάλτες. Κατά το 15 Αύγουστο στην εκκλησία συμβαίνει το εξής παράδοξο. Τα μπουμπούκια λευκών κρίνων που κόβουν οι πιστοί κάθε Μάρτη και τοποθετούν γύρω από την εικόνα της Παναγίας ενώ έχουν ξεραθεί, την ημέρα της εορτής ανθίζουν για να ευωδιάσουν το χώρο με το απαλό άρωμα τους.
8 Νοεμβρίου - Των Ταξιαρχών - Στο χωριό Πάστρα

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ – ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟ. Παραδοσιακό Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής
ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΗΝΑΙΑΣ - ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΑΤΑ. Παραδοσιακό Πανηγύρι  Αγίου Παντελεήμονα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΑΥΓΑΤΩΝ. Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι του Σωτήρα
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΦΑΡΣΩΝ. Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι στην Πλατεία του Αγίου Χριστοφόρου - Διοργανωτές: Σύλλογος « ο Φάρος» Φάρσα, Σύλλογος «Ο Άγιος Χριστόφορος» Πειραιάς
ΠΕΜΠΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΡΩΙΑΝΝΑΤΩΝ «Γιορτή της Μουσταλευριάς». Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναβίωση πατήματος σταφυλιού και παρουσίαση παραδοσιακών χορών
ΤΡΙΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ. Παραδοσιακό Πανηγύρι της Παναγίας της Λάμιας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου