Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ του Γιάννη Στελλάτου


Το αρχοντολόϊ παντού στα Νησιά πανικοβλήθηκε
στο άκουσμα της εξέγερσης
Τον Σεπτέμβριο του 1848 όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο χτύπημα στους Άγγλους της Κεφαλονιάς. Τόπος εξόρμησης ήταν ο ελαιώνας τής πρωτεύουσας και στόχος η αγγλική φρουρά, οι Άγγλοι αξιωματικοί, ο τοποτηρητής D’ Everton και οι υπόλοιπες πολιτικές και αστυνομικές αρχές.

Οι Ιωάννης Τυπάλδος Καπελέτος, Γεώργιος Μεταξάς Λυσσέος και Νικόλαος Φωκάς «Ρεπούμπλικας» θα αποτελούσαν την προσωρινή κυβέρνηση και η αστυνόμευση του νησιού θα βρισκόταν στα χέρια του πρώην αστυνόμου Ιωάννη Μεταξά Ιακωβάτου. Μέχρι την ημέρα του Σταυρού (14 / 26 Σεπτεμβρίου 1848), η αστυνομία ερευνούσε το νησί πιθαμή προς πιθαμή αναζητώντας πιθανές εστίες εξέγερσης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τις μυστικές προετοιμασίες, ωστόσο, σημάδεψε η λιποταξία του Νικολάου Φωκά στην Πάτρα. Ο πρώην αρχηγός θεωρούσε ότι το κίνημα δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο και διέβλεπε μία επικείμενη ήττα, σύμφωνα με μάρτυρες της εποχής.

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου ένας αξιοσέβαστος αριθμός χωρικών είχε συγκεντρωθεί έξω από την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ το σύνθημα της επιτυχίας ανέμεναν οι ομοϊδεάτες τους από την πλευρά του Ληξουρίου για να δράσουν και αυτοί. Οι εξεγερθέντες ήταν παθιασμένοι και απογοητευμένοι από την οικονομική κατάσταση αλλά δεν κατάφεραν να συντονίσουν τις προσπάθειες τους. Το κίνημα επηρεάστηκε από διχογνωμία ανάμεσα στους αρχηγούς και έτσι η αγγλική φρουρά κατάφερε να περιορίσει τον ξεσηκωμό.

Από την άλλη, στο Ληξούρι το κίνημα εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη επιτυχία εξ’ αιτίας της λιγοστής αστυνομικής δύναμης που υπήρχε εκεί. Εκατό περίπου χωρικοί περιόρισαν τους λίγους αστυνομικούς και κατέλαβαν το κτίριο της Αστυνομίας, καθώς και αυτό του δικαστηρίου θέλοντας να καταστρέψουν τα ομόλογα και τα χρεόγραφα ώστε να απαλλαχθούν από τα χρέη. Δεν πρόλαβαν, όμως, να ολοκληρώσουν την αποστολή τους αφού στις 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η στρατιωτική κατάληψη όλων των επαναστατημένων περιοχών του νησιού.

Η εξέγερση του Σταυρού εμφάνισε τα μειονεκτήματα που κατά καιρούς εμφάνιζαν όλες οι κοινωνικές αντιδράσεις στον κόσμο. Κατέδειξε, εντούτοις, την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητα των Κεφαλονιτών για απελευθέρωση και θεωρήθηκε η απαρχή συνεργασίας αγώνα όλων των Επτανησίων για ένωση με το ελληνικό κράτος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Τζουγανάτος Νικόλαος Δ. "Η Επανάσταση της Σκάλας και ο παπά-ληστής"
2) Ζαπάντη Σταματούλα Σ., Μοσχόπουλος Γεώργιος Ν., Δέμπονος Αγγελο-Διονύσης, Πεντόγαλος Γεράσιμος Η. "Η εξέγερση της Σκάλας και περιοχής Ελειού - Πρόννων του 1849"
3 )Για την εξέγερση της Σκάλας, αλλά και γενικότερα για το ριζοσπαστικό κίνημα της Kεφαλονιάς, βλέπε και το βιβλίο του Aγγελοδιονύση Δεμπόνου "Yψηλή Προστασία"

4) Mπατιστάτος Ευάγγελος Πανεπιστήμιο Πειραιά
 5) ΠΑΞΙΜΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ, ΜΙΡΑΝΤΑ THE REBELLIONS OF CEPHALONIA IN THE YEARS 1848 AND 1849
 6) Γεώργιος Μοσχόπουλος, Ιστορία της Κεφαλονιάς
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου